Nem csak a levél hull, a levélszemét is

Nem csak a levél hull, a levélszemét is

A napokban több vállalkozás is kapott levelet a NAV-tól, amelyben felhívták a vállalkozás figyelmét, hogy elmulasztott regisztrálni a NAV online számla rendszerbe. Az érintett vállalkozások értetlenül olvasták a levelet és azonnal a könyvelőktől kértek telefonos segítséget. A nagy számú és hosszas magyarázkodást igénylő telefonos tájékoztatás nem jött épp jókor ÁFA bevallás előtt egy nappal.

Az alábbiakban olvasható a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) ez ügyben írt tájékoztatása.

A NAV újabb levélszeméttel hányta tele a cégkapukat és az ügyfélkapukat.

Az online számla regisztrációval kapcsolatos felhívást megkapták megszűnt, szüneteltető egyéni vállalkozók, cégek, gazdasági tevékenységet sohasem végző egyesületek, alapítványok is.

A NAV Online Számla oldalán is azt írják, hogy a regisztráció csak akkor kötelező, ha számlakibocsátás is történik, az a kézi számlakibocsátást követően is végrehajtható. Így nincs szükség arra a tevékenységet nem folytató, kizárólag pénztárgépet használók esetén. Hasonló helyzetben vannak a kizárólag kézi nyugtát adó fodrászok, kozmetikusok is, nekik sem kell regisztrálniuk.

Ismeretes, hogy a NAV szándékosan bonyolult regisztrációs kötelezettséget vezetett be, holott azt a törvény nem írja elő, de hiába kérte a NAV illetékeseit az MKOE, hogy a szükséges XML kulcsokat küldjék ki, a regisztrációs procedúra helyett. A NAV egyébként telefonszámot is bekér a regisztráció során, amelynek bűnügyi megfigyeléshez, nyomozáshoz való felhasználása se zárható ki.

Az elmúlt napokban a könyvelők kénytelenek voltak az érintett ügyfeleiket tájékoztatni, megnyugtatni, hogy a regisztrációjuk nincs elmulasztva, vagy az egyáltalán nem szükséges. Az erre fordított munkát senki sem téríti meg, így az adóhatóság ilyen jellegű kampányai kárt okoznak a könyvelőknek.

Ezúton is kérjük az adóhatóságot, hogy szüntesse meg az ügyfélkapukra és cégkapukra kiküldött levélszemetekkel kapcsolatos káros gyakorlatát!

Ruszin Zsolt

MKOE alelnök

Leave a reply