Jövőre kedvesebb lesz minden rokon!

Jövőre kedvesebb lesz minden rokon!

Jön a nagy KATA trükk!

 

Nemhogy csökkenne, hanem megszaporodhat a KATÁ-val trükköző munkáltatók száma, nyilatkozta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A BKIK online konzultációt indított a vállalkozások körében arról, hogy mi a véleményük a januártól módosuló katázási szabályokról. A kamara becslése szerint a mintegy 400 ezer katás vállalkozás 20-30 százalékát érinti az a szigorítás.

Az elnök úgy véli, megszaporodnak majd a főállással rendelkező vagy nyugdíjas megbízható ismerősök, rokonok, akiket felkérnek arra, hogy mellékállású katás jogviszonyt indítsanak el egyéni vállalkozóként, hogy „legyen hova szétszámlázni” a 3 millió forint feletti éves szerződéseket.

Az új mellékállású katások fejenként havi 25 ezer forint, azaz évente 300 ezer forint új kata-bevételt jelentenek majd a központi költségvetésnek.

A BKIK szerint rajtuk keresztül nemcsak az évi 3 millió forint feletti összegek lesznek kiszámlázva, hanem eddig munkabérként kifizetett összegek is, így a plusz kata-bevételekkel párhuzamosan számolni kell a „katásított” korábbi munkaviszonyok miatt kieső szja- és tb-járulék-bevételekkel is.

Komoly kockázata van annak, hogy tovább nő az idén 300 milliárd forintra becsült katás adócsalásokhoz kötődő központi költségvetési kiesés, ami miatt a Pénzügyminisztérium várhatóan további szigorításokat fog kezdeményezni.