Új időszámítás 2020. július 1-től

Új időszámítás 2020. július 1-től

Új időszámítás kezdődik az adózás magyarországi történetében. Amiről oly régóta, oly sokan, oly sokat beszéltek a jövő hónap elsejétől életbe lép.

Az ÁFA összegétől függetlenül minden belföldi üzleti partner felé kiállított számláról adatot kell szolgáltatni az adóhatóság felé.

Ebben tulajdonképpen nincs semmi új, hiszen ez már 2018. július 1-e óta működött a 100.000 Ft ÁFA tartalmat meghaladó számlák esetében és állítólag jótékony hatással volt a költségvetés ÁFA oldali bevételeire.

Július 1-től megszűnik a 100 ezer forintos értékhatár és az ÁFA összegétől függetlenül minden belföldi üzleti partner felé kiállított számláról adatot kell szolgáltatni. Vonatkozik ez a fordított ÁFÁ-s és az alanyi adómentes ügyletekre is.

2021. január 1-től pedig a magánszemélyek részére kiállított számlák is bekerülnek az adatszolgáltatásba és ezzel teljes körűvé válik a NAV rálátása a vállalkozás egészére.

A változás 1,8 millió vállalkozást érint és ismerve az internet szolgáltatás üzembiztosságát és feltételezve a hivatalba áramló adatdömpinget csoda számba menne, ha minden elsőre simán sikerülne.

A könyvelőknek az ÁFA bevallások elkészítésnél minden termékbeszerzéshez, szolgáltatás igénybe vételéhez kapcsolódó számláról adatot kell szolgáltatni az úgynevezett M-es lapon, kötelező lesz a vevők adószámának feltüntetése a számlán értékhatártól függetlenül.

A kézi számlák adatait a vállalkozásoknak (és nem a könyvelőknek!) manuálisan kell rögzíteni a NAV on-line rendszerében. Ez jelentős többletmunkát és hibalehetőséget eredményez.

Már pedig hibázni nem szabad! Az esetleges hibák akár 500 ezer forintos büntetést is okozhatnak, számlánként. Igaz, a NAV megígérte, hogy jelentős időt hagy a rendszer megismerésére, ha már megszeretni valószínű úgysem fogjuk.

Ha a számlákban az áthárított ÁFA az 500 ezer forintot eléri vagy meghaladja, egy napon belül, ha nem éri el az 500 ezer forintot, négy naptári napon belül jelenteni kell, még akkor is, ha egyáltalán nem számítunk fel ÁFÁ-t.

Az új előírások minden bizonnyal felértékelik a különféle számlázó programokat, és nem lesz értelme a kézi számlatömb használatának.

A változás utolsó fázisa 2021. január 1-én lép életbe, amikor is teljessé válik a NAV rálátása a vállalkozások működésének egészére és megnyitja az utat az ÁFA (és egyéb?) bevallások adóhatósági előállítása előtt.

Így aztán beköszönt a szép új világ, amikor egy adóellenőrzés során az adóhivatal, mint ”hatóság” ellenőrzi a „szolgáltató” adóhivatal által elkészített adóbevallást.

De ha gond lesz, ki lesz a hunyó?

Bővebb információk az alábbi linken érhetők el:

A számlaadat-szolgáltatás 2020. július 1-jétől alkalmazandó szabályai kibocsátói oldalon