Túlságosan nagy falat volt

Az eredeti tervek szerint az adóhatóság 2021. júliustól ÁFA bevallási tervezetet készített volna az ÁFA alanyok részre. Ezen időpontot a későbbiek során októberre módosították, vagyis első ízben – néhány ügycsoport kivételével – a 2021. október 1-től kezdődő ÁFA bevallási időszakról készítette volna el a Hivatal az adózók részére az ÁFA bevallás tervezetet.

Időközben kiderült, hogy a feladat megoldása, amelyre vállalkoztak és amelyre egy hosszú adminisztráció csökkentési propagandát építettek átmenetileg meghaladta a rendelkezésre álló szellemi kapacitást.

A 2021. november 8-án, a 201-es számú Magyar Közlönyben már kísérletet se tesznek újabb határidő kijelölésére. A közzétett 613/2021. (XI. 8.) Korm. rendelet az ÁFA bevallás tervezet megjelenését a vészhelyzeti időszak végéig elhalasztja, így havi bevallók esetén az október hónapról elkészített ÁFA bevallás tervezetet nem fogja kézbesíteni az adóhatóság.

Léteznek azonban könnyen kezelhető applikációk a probléma kezelésére. Ezek közül a https://www.connectax.hu/eafa-alkalmazas/ oldalon elérhető alkalmazást teszteltük és ajánljuk figyelmébe azoknak, akik folyamatosan szeretnék figyelemmel kísérni ÁFA egyenlegük alakulását.

Fontos! Az egyes levonási szabályokat a kalkulátor egyelőre nem veszi figyelembe!

Az alkalmazás az ÁFA likviditás előrejelzésére – nem az ÁFA bevallásban kimutatott fizetendő vagy visszaigényelhető ÁFÁ-val való megegyező érték leképezésére – szolgál.

Az app letöltése után regisztrálni kell és első bejelentkezéskor meg kell adni a következő adatokat (Ezek az adatok az NAV online adatbázisba való regisztráláskor képződtek és minden vállalkozásnak rendelkeznie kell vele.):

– cégnév;

– adószám;

– technikai felhasználó neve;

– technikai felhasználó jelszava;

– XML aláírókulcs;

– XML cserekulcs.

Az e-áfa rendszerre vonatkozó jelenlegi szabályokat várhatóan több lépcsőben fogják megvalósítani Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára nyilatkozata szerint.

Fennmarad 2022. június 1-jét követően is a fordított adózás

A korábbi jogszabályváltozások alapján 2022. június 30-át követően megszűnt volna a fordított adózás

♦ üvegházhatású gáz kibocsátására jogosító forgalomképes vagyoni értékű jog (kibocsátási egység) átruházása esetében;

♦ a 6/A. számú mellékletben felsorolt gabonafélék és olajos magok értékesítése esetében;

♦ a 6/B. számú mellékletben felsorolt fémtermék értékesítése esetén, amennyiben a termék nem tartozik a XVI. Fejezet szerinti különös rendelkezések hatálya alá.

Ezen szabályok, illetve a kapcsolódó fordított adózáshoz kapcsolódó összesítő jelentés készítési kötelezettség fennmaradnak a rendelet alapján a 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig.