Termékdíj törvény változásai 2021. július 1-ét követően a hordtasakok tekintetében

Termékdíj törvény változásai 2021. július 1-ét követően a hordtasakok tekintetében

A Parlament döntött bizonyos műanyag termékek betiltásáról. A jogszabály 2021. július 1-től lépett életbe.

Legfontosabb változás, hogy a műanyag bevásárló-reklám táska fogalmát a jogalkotó hatályon kívül helyezi. Helyette új fogalmakkal, valamint új CsK kódokkal kell megismerkednünk.

Biológiailag lebomló műanyag: olyan műanyag, amely fizikai és biológiai bomlásra képes úgy, hogy végül szén-dioxiddá (CO2), biomasszává és vízzé bomoljon le, és amely a csomagolásra vonatkozó európai szabványokkal összhangban komposztálás és anaerob lebontás útján hasznosítható.

Műanyag hordtasak: olyan, műanyagból készült, fogófüllel ellátott vagy fogófül nélküli hordtasak, amelyet az áruk vagy termékek értékesítési pontján biztosítanak a fogyasztók részére, a hajlékonyfalú műanyag hűtőtasak vagy hűtőtáska kivételével;

Nagyon könnyű műanyag hordtasak: olyan műanyag hordtasak, amelynek falvastagsága 15 mikronnál kevesebb, és amelynek felhasználása higiéniai célokat szolgál, vagy amelyet ömlesztett élelmiszerek elsődleges csomagolására használnak azokban az esetekben, amikor az segít megelőzni az élelmiszer-pazarlást;

Könnyű műanyag hordtasak: olyan műanyag hordtasak, amelynek falvastagsága 50 mikronnál kevesebb;

A törvény módosítás a könnyű műanyag hordtasakok felhasználásának csökkentése érdekében hozott tiltó intézkedéseket. A műanyag hordtasakot a biológiailag lebomló műanyagból készült műanyag hordtasak kivételével egységesen 1.900 Ft/kg-os termékdíj, a biológiailag lebomló műanyagból készült műanyag hordtasak 500 Ft/kg díjtétel terhelni. A változás lényege, hogy a korábban 57 Ft/kg termékdíjjal terhelt eladótéri műanyag zsák, zacskó (kiflis, pék sütis, zöldséges zacskó) magasabb termékdíj tételt kapott.

Tehát a korlátozás a könnyű műanyag hordtasakra vonatkozik, amelynek falvastagsága 15 mikron és a feletti, de 50 mikronnál kevesebb, a biológiailag lebomló műanyagból készült hordtasakok kivételével.