Online számla: jelentős változások jönnek

Online számla: jelentős változások jönnek

Ismét jelentős változások jönnek a NAV online számla jelentések terén, a 3.0 XML kapcsán 2021-től új elvárások és újabb lehetőségek nyílnak meg az adóalanyok és a szolgáltatók előtt.

Két fronton is módosul az online számla jelentés:

  • egyrészt bővül a jelentendő számlák köre (kiterjed szinte az összes értékesítési számlára),
  • másrészt új sémát (3.0) kell alkalmazni a jelentéshez.

Gyors tempót diktál az adóhivatal, bár ahogy a jelenlegi 2.0 váltás kapcsán is 3 hónapos szankciómentes időszakot biztosítottak a felkészülésre, úgy a 3.0 kapcsán is lesz moratórium 2021. januártól március végéig.

A módosítást az tette szükségessé, hogy 2021. január 1-től már nemcsak a magánszemélyek felé kiállított számlákat, hanem az európai uniós közösségi és az EU-n kívülre irányuló export ügyleteket is le kell jelenteni a NAV felé. Ezzel teljessé válik a NAV rálátása a vállalkozók által kiállított összes számlára.

Annak érdekében, hogy az újabb adattartalmak is jelentésre kerülhessenek, szükség volt 2.0 jelentős továbbfejlesztésére, a séma módosítására.

Az adatot szolgáltatóknak egyfelől meg kell oldaniuk, hogy a magánszemélyek személyes adatait tartalmazó számlák a GDPR szabályoknak megfelelően kerüljenek bele az online számla adatriportba, másrészt a túlnyomórészt közösségi és export ügylettel rendelkező cégeknek – amelyek eddig akár kézi jelentéssel oldották meg belföldi számláik riportját – most már mindenképp érdemes automatizált megoldásra váltaniuk, és alkalmazkodni az online számla 3.0 séma elvárásaihoz.

Új fejlemény: az XML lehet az e-számla!

Az elektronikus számlázás terén is jelentős változás jön, hiszen a NAV tervei szerint az új séma szerinti 3.0 XML is tekinthető majd e-számlának!

Ha az adóalany így nyilatkozik az adatszolgáltatásában, akkor az XML képében egyben elektronikus számla kerül beküldésre. Ilyen esetben a számla teljes adattartalmának megadására lesz szükség, nem lesz elegendő az áfatörvény szerinti kötelező adattartalom, ezért jogszabály módosításra is számíthatunk.

Ugyanakkor, mivel a számlán kötelező a név, cím adatok feltüntetése, de ennek XML-be emelése és riportálása a magánszemélyek esetében adatvédelmi szempontok miatt kifejezetten tiltott, a NAV differenciál. A privát vásárlónak kiállított számla XML-je nem minősülhet elektronikus számlának.

Új lehetőségek és fejlesztési igények az online számla kapcsán

A lehetőségek tárháza nyílik meg a társaságok számára, a fejlesztési igények növekedésével karöltve – bár eddig sem volt ez másképp.

  1. Első körben fel kell készíteni a számlázó rendszereket arra, hogy januártól már a magánszemélyek felé kiállított és az export illetve Közösségen belüli értékesítéseket is jelenteni kell az adóhatóság felé.
  2. Következő lépésként át kell állni az új 3.0 XSD sémára, mely számos újdonságot tartalmaz, ezek egy része az IT fejlesztői kapacitáson túl pénzügyi területen jártas szakembert is igényel.
  3. Harmadrészt az elektronikus számlázás kérdéskörét érdemes körüljárni. Jelentős változás lesz, hogy B2B relációban, (vagyis a vállalkozók között) maga a 3.0 séma szerinti XML is tekinthető majd számlának, ha az adóalany nyilatkozik az adatszolgáltatásban, hogy elektronikus számla kerül beküldésre. Ennek feltételeit azonban nem csak a jogszabály befolyásolja, de a társaságok belső folyamatai, partnereivel kialakított szerződéses viszonyai és együttműködésük tartalma is. Ehhez kapcsolódóan a NAV további segítséget épít be az XML-be, mert lehetővé teszi olyan mezők megadását, melyek az XML alapú automatizált könyvelést tudják előmozdítani, pl. megrendelés szám, főkönyvi szám, költséghely, vállalati kód stb. feltüntetésének lehetőségével.

Lassan eljutunk oda, hogy megszűnik a papír alapú számla, helyette már XML-ben és adathalmazokban fogunk gondolkodni, valamint ezek fogadásában és küldésében. A 3.0 online számla pontos részleteit tartalmazó specifikáció megjelenése még várat magára, de a következő határidők már most, a 2.0 moratórium lejárta előtt körvonalazódtak.