Mi az az EESzT?

Mi az az EESzT?

A járványhelyzettel kapcsolatban két, bár közel sem újdonságnak számító dolog erősödött meg. Az egyik, hogy újabb lendületet kapott a digitalizáció felé fordulás, miután az egészségügyi helyzet alakulása miatt mindenki igyekezett minimálisra szorítani az emberi kapcsolatokra jellemző személyes kontaktust. A másik egyenes folyománya az előzőnek, nevezetesen nagyobb figyelmet kapott az egészségünkről való gondoskodás, gondolkodás.

E két dologhoz szeretnék segítséget nyújtani egy kevesek által ismert és még kevesebbek által használt új szolgáltatás, az „Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér” használatának megismertetésével.

Az EESZT lakossági szolgáltatásai segítenek, hogy könnyebben nyomon követhessük a velünk kapcsolatos eseményeket. Egyszerűen megismerhetők, bármikor elérhetők és letölthetők a velünk kapcsolatos egészségügyi dokumentumok, adatok is.

A belépés az Ügyfélkapun keresztül történik, a TAJ szám megadásával. Természetesen ehhez nemcsak ügyfélkapus hozzáféréssel kell rendelkeznünk, de ismerniük kell a belépési kódokat is.

Ezt követően léphetünk be a rendszerbe, ahol mindenki kizárólag a saját, illetve érvényes képviseleti jogosultság esetében a képviselt személy egészségügyi adatait láthatja.

Amennyiben valaki mégsem tud belépni, akkor bármelyik Kormányablaknál kérheti az ügyfélkapus regisztrációjakor felvett, valamint a TAJ-számához rendelt adatainak egyeztetését.

Az Önrendelkezés fül alatt kérhető értesítés, ha velünk kapcsolatos adat vagy dokumentum kerül majd a rendszerbe. Nyomon követhető, ki és mikor, milyen adatának, dokumentumának megtekintését kérte a rendszertől. Lehetőség van önrendelkezni az EESZT-be kerülő adatok és dokumentumok hozzáférhetőségéről. Új meghatalmazások adhatók az e-Recept kiváltására, illetve a Lakossági Portál felületének elérésére és megtekinthetők, hogy kik jogosultak képviseletre.

A Nyilvános kódtörzsek alatt a jelenleg használatban levő nyilvános kódtörzsek érhetők el.

Az egészségügyi ellátásban számos adatot használnak, melyeket közhiteles, illetve közcélú kódtörzsekbe rendeznek. Az EESZT-ben egységesen elérhetők a több egészségügyi szereplő által is használt kódtáblák, kódtörzsek és nyilvántartások, amelyek idősorosan jelennek meg, és akár hitelesítési dokumentummal együtt tölthetőek le.

Ügyfélkapus regisztráció nélkül, a Kormányablakok ügyintézőinél személyesen is elérhető a digitális önrendelkezés.

További információk az EESZT Információs Portálon, az e-egeszsegugy.gov.hu oldalon találhatók.

És akkor álljunk meg egy szóra és beszéljünk a GDPR fontosságáról is. Sok ügyfelünk hajlamos arra, ha találkozik egy üggyel, amely „e” –vel kezdődik, már rohan a könyvelőjéhez, hogy ezt csak ő tudja elintézni. Az ügyintézéstől való menekülés érdekében képes ügyfélkapus hozzáférését, jelszavát megosztani (akár bárkivel) csakhogy szabaduljon az ügyintézés nyűgétől. Gyakori eset, hogy legtöbben még az ügyfélkapus jelszavukra se emlékeznek.

Az ügyfélkapus hozzáférés „megosztása” akár lehetne a könyvelőkbe vetett korlátlan bizalom jele is, DE NEM ÍGY VAN! Leginkább a technikától, az új megtanulástól való menekülést jelenti.

Ha valaki e cikk elolvasása után veszi a fáradságot és megnézi milyen adatokhoz férhetnek hozzá idegenek az egészségi állapotára vonatkozóan rögtön belátja, hogy minden szavam igaz és ugyanolyan féltve őrzött kincs lesz ezután az ügyfélkapus jelszava, mint a bankszámlájának PIN kódja.