Meri vagy nem meri ...

Meri vagy nem meri ...

… meglépni a kormány a kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata) vonatkozó szabályok módosítását?

Ma jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy módosító javaslatot nyújtanak be a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslathoz, miszerint ha valaki katázik, akkor hárommillió forint feletti számlák esetén – ha ugyanaz a számlák kibocsátója –, 40 százalékos adót kell fizetni a hárommillió forint feletti részre.

Gulyás Gergely elmondta: a céljuk, hogy a katával történő visszaélések, a bújtatott foglalkoztatás megszűnjön.

A Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára a nap folyamán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy jövőre a katás vállalkozást bújtatott foglalkoztatottként alkalmazó nagy cégnek 40 százalékos mértékű adót kell fizetnie akkor, ha az egymás közötti ügyleteik egy éven belül meghaladják a 3 millió forintot. Lényeges, hogy a plusz terhet a nagy cégnek kell megfizetni, ez alól csak egyetlen kivétel van, ha a kisadózó kifizetője külföldi.

A megfogalmazás nagyon sokat elárul a szakértelemről, még ha csak sajtótájékoztatón hangzott is el: mint például a „nagy cég” fogalma.

Mekkora egy nagy cég? Akkora mint a … vagy annál kisebb? Csak a nagy cégnél kell megfizetni a bünti adót, a kis cégnél nem? Ha tudják vagy sejtik, hogy van bújtatott foglalkoztatás, akkor mi a fene akadálya van annak, hogy esetleg felderítsék és szankcionálják?

Sok idő van még 2021. január elsejéig. Nagy összegben mernék rá fogadni, hogy nem ez a harc lesz a végső!