Megjelentek a rendeletek a korlátozásokról

Megjelentek a Kormányinfón bejelentett védelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek október 29-én este a Magyar Közlönyben. A döntések értelmében november elsejétől ismét maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, ezen kívül a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek.

November 1-jétől a korábban már megszokott szabályok szerint újra maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, a pályaudvarokon és a megállóhelyeken. A maszkviselés alól ezúttal is felmentést kapnak a 6 év alatti gyermekek, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek.

Az átoltottság növelése és a munkahelyek védelme érdekében a kormány lehetővé tette a munkáltatóknak, hogy a munkahely és a munkakör sajátosságaira tekintettel a munkavégzés feltételeként előírják a koronavírus elleni védőoltás felvételét dolgozóik számára, akár minden dolgozótól elvárt egységes munkafeltételként, akár – munkakörtől függően – egyéni munkafeltételként.

A MÉG BEOLTATLAN DOLGOZÓKNAK A MUNKÁLTATÓ 45 NAPOS HATÁRIDŐT ÁLLAPÍTHAT MEG AZ ELSŐ OLTÁS FELVÉTELÉRE.

Az oltást elváró munkáltatóknak elektronikus úton (e-mail) vagy papíralapon tájékoztatni kell a foglalkoztatottat az intézkedésről, a határidőről és a védőoltás felvételének elmaradásának lehetséges jogkövetkezményeiről. Nem várható el a védőoltás felvétele attól a dolgozótól, akinél orvosi igazolással alátámasztottan ellenjavallt a védőoltás. Ha a dolgozó a védőoltást a munkáltató által meghatározott határidőn belül nem veszi fel, akkor a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el, és ha egy éven belül továbbra sem veszi fel az oltást, akkor a jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti.

Amennyiben az állami alkalmazott ügyfelekkel rendszeresen találkozik, a védőoltást fő szabály szerint 2021. december 15-ig fel kell vennie, egyéb esetben legkésőbb 2022. január 31-ig. Az állami szférában dolgozót, aki határidőig nem oltatja be magát, fizetés nélküli szabadságra kell küldeni, és egy év múlva jogviszonya megszüntethető. A részben vagy egészben állami tulajdonban lévő gazdasági társaságnál foglalkoztatottaknál a munkáltató dönti el, hogy elvárja vagy sem a védőoltás felvételét.

Az önkormányzati szférában a polgármesteri hivatalok és az önkormányzati fenntartású köznevelési, szociális, kulturális és egyéb intézmények esetén a polgármester dönthet arról, hogy kinek írja elő a védőoltás felvételét. Az első oltás felvételére legalább 45 napos határidőt állapíthat meg. 

Mind a versenyszférában, mint az állami, mind az önkormányzati szférában érvényes, hogy

A GYESEN, GYEDEN LÉVŐ FOGLALKOZTATOTTAK, VALAMINT A MÁS OKBÓL TARTÓS TÁVOLLEVŐ SZÁMÁRA NEM ÍRHATÓ ELŐ A VÉDŐOLTÁS FELVÉTELE.

A kormány továbbra is védőoltás mielőbbi felvételére kéri a beoltatlanokat, a most terjedő delta-vírusmutáns ugyanis a beoltatlanokra a legveszélyesebb, a védőoltás a leghatékonyabb a vírus ellen. Minél többen vagyunk beoltva, annál sikeresebben tudjuk megvédeni az országot a járvány újabb hulláma ellen – közölték.

Forrás: index.hu