Fussunk neki még egyszer: e-ÁFA

Hamarosan indul az ÁFA bevallási tervezetek kiajánlásának a tesztüzeme. A cél az, hogy 2022-ben már a lehető legprofesszionálisabb szolgáltatást nyújtsa az adóhivatal olyat, amely a vállalkozásoknak az egyszerűsítés mellett érdemi költségmegtakarítást is hoz – tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

A korábban július 1-i határidőt tolta ki a kormány egy rendelet megalkotásával – követve a vészhelyzeti jogalkotási metodikát – október 1-re, vagyis a legfrissebb információk szerint november 12-én lesz elérhető az első ÁFA kiajánlás.

A jogalkotási káosznak megfigyelhető jellemzője, hogy kihirdetésre kerül egy jogszabály, majd hatályba lépés előtt vagy elhalasztják, vagy módosítják, vagy éppen visszavonják, esetleg szankció mentességet biztosítanak a nem teljesítőkkel szemben. Így volt ez az Ekáer, online számlázás és több más jogszabály esetében is.

Mindez nem tesz jót az amúgy is ingatag lábakon álló jogbiztonságnak, másrészt rávilágít arra is, hogy a bonyolult jogszabályok megalkotása hosszabb felkészülési időt és szélesebb szakmai egyeztetést igényel.

Természetesen a felvállalt feladat nem kicsi, hanem éppenséggel hatalmas. Hiszen több milliárdnyi számlát kell kezelni, rendszerezni és ezekből használható információkat juttatni az érdekelteknek.

Személyes véleményem továbbra is az, hogy bár az ÁFA kiajánlás látványos, jól kommunikálható portéka, a vállalkozók – eddigi sok éves tapasztalatom alapján – nem biztos, hogy naponta nézegetni fogják a befizetendő ÁFA alakulását, a NAV által elvégzett hatalmas munka érdemben nem csökkenti a könyvelők munkáját, sőt az egyeztetések miatt inkább többlet munkát és költséget jelent, vagyis jelentős adminisztráció csökkenéssel dőreség számolni.