Fogyasztási norma hibrid és elektromos járművekre az szja-törvényben

Fogyasztási norma hibrid és elektromos járművekre az szja-törvényben

Október 1-jétől kiegészültek a személyi jövedelemadó törvény (szja-törvény) járműköltség-elszámolást érintő szabályai a hibrid és elektromos járművek fogyasztási normáit meghatározó rendelkezésekkel.

Az szja-törvény alkalmazásában az üzemanyag-felhasználás költsége vagy – igazolás nélkül – a jogszabályban meghatározott üzemanyag-fogyasztási norma és a NAV által közzétett üzemanyagár alapján, vagy igazoltan, üzemanyag-vásárlási számla alapján vehető figyelembe.

Ügyelni kell arra, hogy a számla alapján figyelembe vett üzemanyag-mennyiség nem lehet több mint az útnyilvántartás szerinti üzemi használatra az üzemanyag-fogyasztási normával számított mennyiség.

A magánszemély döntése alapján alkalmazhatja egyik vagy másik módszert. A módszerek közötti választás negyedévre szól, bejelenteni nem kell, csak az a fontos, hogy a választott költségelszámolási módszert kell alkalmazni az egész negyedévre vonatkozóan.

Az üzemanyag-felhasználási normákat 2022. október 1-jéig csak a közúti gépjárművek, az egyes mezőgazdasági, erdészeti és halászati erőgépek üzemanyag- és kenőanyag fogyasztásának igazolás nélkül elszámolható mértékéről szóló 60/1992. kormányrendelet tartalmazta, amelyek között azonban a hibrid és az elektromos járművekre nincs rendelkezés.

Ezen járművek esetében – jogszabályban meghatározott fogyasztási norma hiányában – az üzemanyagköltséget csak tételes elszámolással (útnyilvántartás, számlák) lehetett megállapítani. Emiatt például az ilyen személygépkocsik hivatali, üzleti használata esetén nem lehetett fizetni kiküldetési rendelvény alapján bevételnek nem számító költségtérítést.

Az szja-törvény üzemanyag-költség meghatározására vonatkozó, 2022. október 1-jétől hatályba lépő módosítása a hibrid és elektromos járművek költségelszámolásához hiányzó üzemanyagnormákat meghatározó rendelkezéseket is tartalmaz már [szja-törvény 3. számú melléklet II./4. és 6. pont, IV./1. pont; 11. számú melléklet III./1. pont].

Az új szabályozásnak megfelelően igazolás nélkül költségként elszámolható

– az említett kormányrendelet szerinti üzemanyagfajták esetén a rendeletben meghatározott üzemanyag-fogyasztási norma,

– 2022. október 1-jétől a tölthető hibrid járművek használata esetén a járműbe beépített belső égésű motor hengerűrtartalma alapján a kormányrendelet szerint meghatározható üzemanyag-fogyasztási norma 70 százaléka, a tisztán elektromos meghajtású járművek használata esetén 100 kilométerenként 3 liter ESZ 95 ólmozatlan motorbenzinnek a NAV által közzétett árával meghatározott összege,

– valamint az előbbiek mellett a fenntartási kiadásokra kilométerenként 15 forint általános személygépkocsi-normaköltség.

Továbbá igazolás nélkül költségként elszámolható a kifizető által a magánszemélynek a saját személygépkocsi (ideértve a közeli hozzátartozó tulajdonát képező személygépkocsit is) használata miatt kiküldetési rendelvény alapján fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett kilométertávolság szerint a fogyasztási norma és a NAV által közzétett üzemanyagárral számított és a kilométerenként 15 forint általános személygépkocsi-normaköltség alapulvételével kifizetett összeg.

Ez azt jelenti, hogy idén a negyedik negyedévi kötelezettségek megállapításához már a hibrid és az elektromos járművek esetében is létezik a tételes elszámolást kiváltó, jogszabályban meghatározott üzemanyag-fogyasztási norma. Ezáltal az ilyen járművek hivatali, üzleti használatának költségeit a magánszemélyek (egyéni vállalkozóként is) egyszerűbben számolhatják el, és többek között az ilyen saját személygépkocsik használata esetén is fizethető kiküldetési rendelvény alapján költségtérítés.