Felmondja az USA a Magyarországgal 1979-ben kötött adóegyezményt

Felmondja az USA a Magyarországgal 1979-ben kötött adóegyezményt

Az amerikai pénzügyminisztérium 2022. július 8-án közölte, hogy felmondja a Magyarországgal kötött 1979-es adóegyezményt, miután Budapest úgy döntött, hogy megakadályozza az Európai Unió új, 15 százalékos globális minimumadójának bevezetését – írja a Reuters.

A pénzügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy mivel Magyarország 9 százalékra csökkentette a társasági adókulcsát – ami kevesebb mint fele a 21 százalékos amerikai adókulcsnak –, az adóegyezmény előnyei egyoldalúan Magyarországnak kedveznek, és az Egyesült Államoknak semmi haszna nem származik belőle. „Az előnyök már nem kölcsönösek – az Egyesült Államoknak jelentős potenciális bevételkiesést jelentenek, és az amerikai vállalkozások és befektetések számára kevés a magyarországi megtérülés”.

A felmondás időzítésével Washington – miután évek óta hangoztatja aggodalmait az egyezménnyel kapcsolatban – nyomást próbál gyakorolni Orbán Viktor magyar miniszterelnökre, hogy járuljon hozzá a közel 140 ország által elfogadott 15 százalékos globális minimumadó bevezetéséhez. A felmondás várhatóan hat hónap múlva fejeződik be, miután a pénzügyminisztérium hivatalos értesítést küld a magyar hatóságoknak.

„Magyarország az 1979-es adóegyezménnyel kapcsolatos, régóta fennálló amerikai kormányzati aggályokat súlyosbította azzal, hogy blokkolta a globális minimumadó bevezetéséről szóló uniós irányelvet” – mondta a pénzügyminisztérium szóvivője. „Ha Magyarország bevezetné a globális minimumadót, ez a szerződés kevésbé lenne egyoldalú.”

Az 1979-ben megkötött egyezmény a kettős adóztatás elkerülése végett jött létre a felek között és ugyan 2010-ben az elmúlt 30 év tapasztalataival kiegészített új megállapodást írt alá Oszkó Péter magyar pénzügyminiszter és Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, ám ez a 2010-es szerződés soha nem lépett hatályba, mivel a mai napig nem ratifikálta azt az Amerikai Egyesült Államok szenátusa.

Forrás: hvg.hu