Eltűnnek a hagyományos könyvelőirodák

Eltűnnek a hagyományos könyvelőirodák

DIGITALIZÁCIÓ


Számos, nem könyveléshez kapcsolódó többletfeladat rakódott a könyvelőirodákra, amelyek elvégzését eddig nem tudtak beépíteni áraikba. A teljes szakmát átalakító digitalizáció azonban az akut problémákra is megoldást kínál.

A könyvelőirodák néhány éven belül főként vállalati pénzügyi és adótanácsadói feladatokat látnak el. Ez igen radikális átalakulás ahhoz képest, hogy tavaly decemberben még zacskóban kapták a számlákat a vállalkozóktól, ma viszont online küldi az adatokat az adóhivatal. Egyik hónapról a másikra évtizedek alatt kialakult munkamódszerek és szokások változtak meg.

A  változás a könyvelőirodák számára nem a szükséges rossz lesz, hanem lehetőség.

A most végbemenő digitalizáció is lehetőséget kínál a könyvelőirodáknak, hogy évtizedes problémákat oldjanak meg. Jelenleg ugyanis mindent elvégeznek, amit az ügyfél kér, többek között adótanácsadást, munkaszerződés-készítést, a munkavállalók ki- és beléptetését, szabályzatok készítését, a hiteligényléshez és pályázatok írásához szükséges adatszolgáltatást és a felsorolás még korántsem teljes. A többletfeladatok elvégzését azonban a könyvelők évtizedek óta nem tudják érvényesíteni a könyvelési díjban, ennek pedig az lett a következménye, hogy mára az irodák többsége áron alul dolgozik és túlterhelt.

Állandó probléma az is, hogy ügyfeleik, a vállalkozók lezseren állnak hozzá a határidőkhöz.

Jellemzően csak a határidő lejárta előtti napokban adják le a könyvelési anyagot, alaposan megnehezítve a könyvelők dolgát. A digitalizáció viszont esélyt ad arra a könyvelőirodáknak, hogy újratárgyalják feladataikat és feltételeiket, továbbá új árakat állapíthassanak meg. Az online időpont foglalással például irányíthatják az ügyfélforgalmat, megszüntetve az utolsó pillanatban való anyagleadást. (De jó lenne, ha így lenne!)

A kötelezővé tett online számlás adatszolgáltatás katalizátorként hatott a könyvelőirodák digitalizációjára, a változásokat felgyorsítja és mélyíti a járvány digitalizációt élénkítő hatását. Vállalkozások százezrei tértek át a kézi számlázásról az online-ra, sőt sokan már ma is online egyeztetnek a könyvelőjükkel.

A könyvelőirodák 85 százaléka ismeri a NAV online rendszereit és azok működését. Automatizált kontírozó megoldásokat 35 százalékuk használ, 31 százalék pedig tervezi a bevezetését. Szkennelt számlák automatikus kiolvasását támogató szoftvert a válaszadók 16 százaléka alkalmaz és 41 százalék bevezeti a jövőben. A könyvelőirodáknak azonban csak a 10 százaléka dolgozik irodai munkafolyamatokat vezérlő szoftvermegoldásokkal és ilyen bevezetését csak 36 százalék tervezi. A válaszadók 3-5 százaléka elzárkózik mindennemű informatikai fejlesztéstől, ezek az irodák a digitalizáció áldozataivá válhatnak.

Forrás: https://www.vg.hu/gazdasag/