Előny az e-autónál

Előny az e-autónál

Az elektromos autók megítélése vegyes manapság.

Az elektromos személygépkocsik vitathatatlan előnyei jól ismertek: az e-autók sokkal kevésbé szennyezik a környezetet, mint a belső égésű motorok által hajtott járművek és a kevesebb meghibásodásra alkalmasabb alkatrész miatt egyszerűbb és olcsóbb fenntartani, karbantartani őket, mint a hagyományos „versenytársakat”.

Ugyanakkor hátrányuk is van ezen járműveknek, például a magasabb árfekvés, az elektromos motorok meghajtásához szükséges akkumulátorok jelenlegi kapacitása és a töltőállomások alacsony száma miatti korlátozott hatótávolság vagy a hosszabb töltési idő.

Az előnyök és hátrányok mérlegelése után további megfontolás tárgyát képezik azok a speciális előnyök, amelyek vonzóvá teszik az e-autók vásárlását gazdasági társaságok esetében is.

Nincs gépjárműadó, regisztrációs adó, cégautóadó és vásárlása mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól.

A cégautóadó sok vállalkozást tart vissza a dolgozók részére juttatandó céges gépkocsi használat biztosításától, e-autó juttatása esetén ezzel az adófajtával sem kell számolni.

A magyar szabályozás az elektromos gépjárművek közé sorolja:

  • a külső hálózatra köthető ún. plug-in hibrid autókat, melyek a régebbi típusú, hibrid meghajtású gépkocsiknál nagyobb akkumulátorral rendelkeznek, így elektromos meghajtással akár 25 km megtételére is képesek;
  • a növelt hatótávolságú hibrid autókat, amelyek üzemeltetéséhez az áramon kívül üzemanyag is szükségeltetik, és amelyek elektromos meghajtással akár 50 km megtételére képesek;
  • a tisztán elektromos autókat, melyek kizárólag elektromos meghajtású motorokkal rendelkeznek és több száz kilométer megtételére is képesek egy feltöltéssel.

Ezek a gépjárművek – jogszabály alapján – környezetkímélő gépkocsinak minősülnek, így jogosultak a zöld rendszám használatára.

További könnyítést jelent a gazdasági társaságoknak, hogy a tulajdonukban álló, illetve az általuk lízingbe vett elektromos gépkocsikat sem terheli cégautóadó.

ÁFA tekintetében az elektromos autókra nem vonatkoznak speciális szabályok, mivel a magyar áfatörvény nem tesz különbséget a gépjárművek meghajtása között.

A személyautók töltéséhez felhasznált áram áfá-ja nem vonható le, de a cég telephelyén történő töltés esetén nehezen oldható meg az elkülöníthető mérés és számlázás. Amennyiben a használó lakhelyén történik a töltés a magánszemély által felhasznált áram – az szja tv. szabályai szerint – megtéríthető.

Az már csak hab a tortán, hogy jó néhány városban ingyenes a parkolás.