Elegük lett!

Elegük lett!

Rövid távon a magyarországi könyvelők és könyvelőcégek egyharmada felhagyna a tevékenységével – írja a Pénzcentrum a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) és az Egzatik Kft által közösen készített felmérés előzetesen ismertetett eredményei alapján. Az erről szóló kérdésre a felmérésben eddig 1700 érintett válaszolt, 24 százalékuk az életkorát, 7 százalékuk az adminisztrációs terheket jelölte meg a pályaelhagyási szándék okaként.

Az elégedetlenséghez ezen túlmenően hozzájárul a könyvelői szakma elismertségének és anyagi megbecsülésének folyamatos csökkenése, a NAV adminisztrációs elvárásainak a növekedése, de általánossá válni látszik az a vélekedés is, hogy a jövőben már nem is lesz szükség könyvelőkre.

Annak a hatásait, hogy a könyvelők egyharmada feladja, 1-2 éven belül a teljes magyarországi gazdasági élet megérezné. Matyóka Zoltán, MKOE-elnök erről a portálnak azt mondta, a szakemberek eltűnése jelentősen megnehezítené a kis- és középvállalkozások életét, egy könyvelő ugyanis sokkal több feladatot végez el, mint néhány évvel ezelőtt, és jelentős áremelkedéssel is járhat, hiszen a feladatok megmaradnak, de nem lesz, aki elvégezné őket.

Mielőbbi lépések szükségesek a könyvelők adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében, hiszen enélkül egyre több kolléga keres majd új elfoglaltságot

– jelezte az MKOE elnöke.