Az éttermekben is jön a teljes megfigyelőrendszer

Az éttermekben is jön a teljes megfigyelőrendszer

A szakmai szervezetek a Magyar Vendéglátósok Ipartestületével együtt keményen lobbiztak a további halasztásért, a jelenlegi egyeztetések alapján azonban júliusi indulásra kell minden vendéglátó egységnek készülni az új adatszolgáltatási kötelezettség kapcsán. Nekik is regisztrálniuk kell a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ rendszerébe, ez az “a la carte” éttermektől kedve a büfékig minden vendéglátóhelyet érint. A regisztráció önmagában pár perc alatt elvégezhető, ám a kötelező folyamatos adatszolgáltatás komoly terhet ró a vendéglátóhelyekre. Mindeközben az éttermeknek nemcsak az új feladattal kell megbirkózni, az energiaárak és az alapanyagok költségei továbbra is nagy terhet jelentenek számukra, ezért vannak, akik a bezárást választották.

Mindenkinek regisztrálni kell

A szálláshelyek után a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakcióknak is csatlakozniuk kell a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ rendszeréhez. Ez egy olyan digitális rendszer, amelybe a turisztikai szolgáltatók – mivel törvény kötelezi őket rá – szoftverrel, automatizált módon szolgáltatnak majd statisztikai adatokat minden nap, minden tranzakció után. „Amennyiben használnak bármilyen éttermi szoftvert, akkor azt alkalmassá kell tenniük arra, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség által elvárt részletezettséggel tudjon folyamatosan adatot szolgáltatni a vendéglátóhelyen történt fogyasztásokról és azok fizetési módjairól. Ha nem rendelkeztek eddig ilyen szoftverrel, akkor az ügynökség által fejlesztett ingyenes szoftvert is használhatják majd”

Az ipartestületi alelnök szerint az éttermi szoftverfejlesztők is folyamatosan dolgoznak azon, hogy mindenben megfeleljenek a törvényi előírásoknak. Az ilyen éttermi szoftvereknek éppen az lesz a nagy előnyük, hogy egy fogyasztás lezárása esetén teljesen automatikusan továbbítják az adatokat az Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ rendszerébe.

„A fejlesztőkön kívül a vendéglátósoknak is lesz munkájuk, mert az egyes termékeket, ételeket, italokat különböző termékcsoportba szükséges kategorizálniuk az új statisztikai adatszolgáltatás követelményrendszere szerint. Vannak olyan egyedi termékek, amelyekkel kapcsolatosan egységes csoportosításra van szükség, ilyenek a belsős rendezvények, az all you can eat szolgáltatások, a Sunday Brunchok és a súlyalapú értékesítések az önkiszolgáló éttermeknél” – részletezte az elvárásokat Semsei Rudolf. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete alelnöke szerint ehhez kapcsolódóan folynak még az egyeztetések az ügynökséggel, akik a „jó gyakorlatok” létrehozását és kiadását ígérik megfelelő felkészülési és betanítási határidővel.

Arra a kérdésre, hogy az új adatszolgáltatási rendszernek lehet-e előnye a minden jogszabályt betartó éttermek számára, Semsei Rudolf úgy válaszolt, hogy szerinte biztosan, mert a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ rendszeréből a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak is adhatnak át adatokat. A vendéglátóhelyek kifehérítésében – az NTAK és az online pénztárgépek mellett – az elektronikus fizetési módok népszerűsége játszik még jelentős szerepet.

Ma egy jól menő étteremben 90 százalék fölött van a bankkártyával, vagy SZÉP-kártyával történő fizetések aránya

– beszélt arról Semsei Rudolf, hogy miért nem lesz félnivalójuk az adatszolgáltatással kapcsolatban a törvényeket betű szerint betartó éttermeknek.

Az útmutató és a betanítás

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke szerint a szakmai szervezetek folyamatosan lobbiznak a gyakorlati útmutatók összefoglalásáért, kiadásáért és a szükséges betanításokért. A programozási feladatok miatt elsősorban és első körben a szoftverek gyártói számára elengedhetetlen a támogatás és konzultáció. „A júliusi bevezetéshez szükséges további feladatok, próbaüzemek, betanítások miatt viszont mihamarabb fókuszálni kell a vendéglátósok edukációjára is, mert a vendéglátóhelyeknek is szükséges a munkafolyamataikat és nyilvántartásaikat az elvárásokhoz igazítaniuk. Az ingyenes „Vendégem szoftver” esetében pedig digitális oktatóanyagra számíthatnak az azt választó vendéglátósok” – részletezte a várható változásokat Semsei Rudolf.

Forrás: PORTFÓLIÓ