Adómentesen biztosítható bárkinek a COVID-19 teszt

Visszamenőleges hatállyal kibővült az Szja tv. 1. számú melléklet 8.39. pontja

https://www.adozasitanacsadas.hu/hir/1221/adomentesen-biztosithato-barkinek-a-covid-19-teszt

A koronavírus járvány kitörését követően számos munkáltató és kifizető érezte szükségét, hogy ingyenes juttatás formájában koronavírus tesztnek vessenek alá magánszemélyeket. A veszélyhelyzet ideje alatt a Stabilitási törvény bizonyos feltételek teljesülése, és megfelelő dokumentáció megléte esetében, adómentessé tette a juttatást, emellett az Szja tv. is kivette a bevételek közül a juttatás számbavételét abban az esetben, ha az a kifizető tevékenységében közreműködő magánszemély részére, a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeinek biztosítása érdekében történt.

A koronavírus járvány elterjedése kapcsán más, a kifizetők szempontjából független csoportok részére (például a munkavállaló hozzátartozója részére) biztosított ingyenes tesztelés igénye is egyre gyakrabban felmerült. Mivel eddig mentesítő szabály hiányában adókötelezettség terhelte, így indokolttá vált a járványügyi szűrővizsgálatok költségének átvállalását a juttatásban részesülő személyétől függetlenül adómentessé tenni. A kormány ennek érdekében 2020. november 27. napjától kiegészítette az Szja tv. 1. számú melléklet 8.39. pontját, mely szerint a juttatás időpontjától függetlenül – kifizetői és magánszemély oldalon egyaránt – adómentesen biztosítható bárki számára a járványügyi szűrővizsgálat. Így már akkor sem adóköteles a szűrővizsgálat más helyett kifizetett díja, ha az a koronavírus járvány első hullámának időszakában merült fel.

A kifizetők a törvényváltozás hatályba lépését megelőzően adókötelesen juttatott tesztek közterhét önellenőrzés formájában tudják visszaigényelni.