Adómentes pénz járhat a home office-hoz

Adómentes pénz járhat a home office-hoz

Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a Munka Törvénykönyvének módosítása, amely az otthoni munkavégzés rugalmasabbá tételét célozza. Ennek részeként a jövőben a munkaadó és az alkalmazott közötti alku kérdése lehet a home office, másfelől adómentesen járna utána rezsiátalány.

A home office újraszabályozásával a munkaadói és a munkavállalói oldal képviseletei is elégedettek, a szöveg már végleges – tudta meg a Magyar Nemzet. Ha a parlamenti képviselők megszavazzák a módosítást, akkor a legfontosabb változás, hogy a törvény mind a munkavégzés helyét, mind a munkahelyen kívül végezhető munkanapok számát a munkaadó és a munkavállaló közötti egyéni megállapodására bízza, vagyis egyoldalúan nem rendelhetne el otthoni munkavégzést a foglalkoztató, még akkor sem, ha erőre kap a járvány.

Ugyanakkor az alkalmazottak is kérhetik a home office-t, mivel annak népszerűsége vélhetően a veszélyhelyzet elmúltával is megmarad.

A home office választásához a munkáltató adómentes juttatást nyújthat, amely fedezi az internet szolgáltatási és közüzemi díjakat. Ennek mértéke havonta a mindenkori minimálbér 10 százaléka, ami jelenleg 16.000 Ft. Az még nem teljesen világos, hogy ehhez havonta hány napot kellene home office-ban tölteni.

A törvénymódosítás emellett rendezi a munkafeltételekkel és a biztonsággal kapcsolatos kereteket is. Továbbra is általános szabály marad, hogy a munkáltatónak kell rendelkezésre bocsátania azokat az eszközöket (például telefont, laptopot és egyéb okoskütyüket), amelyek a feladata ellátásához elengedhetetlenek. A tervezet szerint a munkaadó ellenőrizheti a munkavégzést, viszont a digitális eszközökön keresztül ezt csak akkor teheti meg, ha a beosztott nem a saját eszközeit használja.

Az új home office-szabályokkal a szociális partnerek is elégedettek, jóllehet, szerintük néhány ponton a munkavédelmi kérdéseket még pontosítani kell. Ha például a munkavállalót munkavégzés közben, ám otthonában éri valamilyen baleset, akkor az is munkahelyi balesetnek minősülne. Ennek megállapítása ugyanakkor nem egyszerű feladat, ráadásul a törvény a munkaadó feladatává tenné, hogy az otthoni munkavégzés biztonságát is garantálja.