A megszorítás az megszorítás. Egy mítosz véget ért, de ez még csak a kezdet!

Emelkedik a dohánytermékek, az szeszes italok jövedéki adója, valamint a népegészségügyi adó mértéke is (ez például az energiaitalokat, üdítő italokat, sós snackeket, ízesített söröket érinti).

Az extraprofit adókról szóló 197/2022. kormányrendelet az alábbi területeket érinti:

Hitelintézet, pénzügyi vállalkozás

A különadó alapja a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény szerinti, az adóévet megelőző adóévi éves beszámoló alapján meghatározott nettó árbevétel. Ez a fogalom nem bevett fogalom a banki beszámolókban, de mint már korábban is kiderült, a kamateredmény, valamint a díj- és jutalékbevételek összege lesz az adó alapja.

A különadó mértéke 2022-ben 10, 2023-ban 8 százalék.

Tranzakciós illeték – emelés, kiterjesztés

Az már korábban is ismert volt, hogy megemelik a tranzakciós illeték felső határát: a mérték marad 0,3 százalék, de a korábbi 6.000 helyett 10.000 forint maximum érték fizetési műveletenként. Ez vonatkozik nemcsak az átutalásokra, hanem újabb tranzakciókra is. A Portfolio úgy értékelt, hogy az intézmények várhatóan át fogják terhelni a díjat az ügyfelekre.

Az értékpapírokkal kapcsolatban kiderült, hogy azoknak csak a vásárlása lesz díjköteles, az eladása nem. Mentes az értékpapírügyleteket terhelő tranzakciós illeték alól a pénzügyi eszköz vétele, ha a befektetési szolgáltatást a Magyar Államkincstár vagy a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény nyújtja.

A tranzakciós illetéket azokra a pénzügyi szolgáltatókra is kiterjeszti a kormányrendelet, amelyek Magyarországon határon átnyúló szolgáltatásokat végeznek – ilyen például a Revolut és a Wise (Transferwise).

Légitársaságok

A légitársaságokra kirótt különadót a repülőtéri földi kiszolgált végző cégeknek kell beszedniük. A hozzájárulást a belföldről induló utasokra kell megfizetni, a tranzitutasokra vonatkozóan.

Két tarifa lép életbe: utasonként 3.900 forintot kell fizetni, ha az utas végső úti célja az Európai Unió, Nagy-Britannia, Észak-Írország, valamint Albánia, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Koszovó, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Montenegró, Norvégia, San Marino, Svájc, Szerbia és Ukrajna.

Végső úti céllal más országokba repülő utasonként 9.750 forint a hozzájárulás mértéke. A hozzájárulás megfizetésénél az számít, hogy az indulás időpontja a rendelet hatályának időpontjában van-e (vagyis nem a repülőjegy megvételének időpontja számít). Havi fizetési rendet írt elő a kormányzat.

Kőolajtermék-előállító különadója

Csakis a Mol-ra vonatkozó szabályok. A különadó alapja az Oroszországi Föderációból származó kőolaj (a Közlöny szerint számított) világpiaci árkülönbözetének és a tárgyhónapban beszerzett, az Oroszországi Föderációból származó nyersolaj hordóban mért mennyiségének a szorzata.

A különadó mértéke 25 százalék.

Távközlési pótadó

A helyi adóknál számított nettó árbevétel alapján kell fizetni.

Mértéke:

  • 1 milliárd forintot meg nem haladó része után 0 százalék, 
  • 1 milliárd forintot meghaladó, de 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék,
  • 50 milliárd forintot meghaladó, de 100 milliárd forintot meg nem haladó része után 3 százalék,
  • 100 milliárd forintot meghaladó része után 7 százalék. 

Kiskereskedelem

A kiskereskedőknél nem a sávos különadó kulcsait emelték, hanem közel megduplázták az adóterhét, ugyanis

a jelenleg fizetett kiskereskedelmi adójuk 80 százalékát is be kell befizetniük, ez a pótadó 2022-ben. 2023-ra már emelkedik az adó mértéke:

  • az 500 millió forintot meghaladó, de 30 milliárd forintot meg nem haladó bevétel után 0,15 százalék, 
  • a 30 milliárd forintot meghaladó, de 100 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék, 
  • a 100 milliárd forintot meghaladó része után 4,1 százalék lesz. 

Már a második sávba tartozó vállalatok adókulcsa is változik és az előzetesen közölt információkkal ellentétben nekik is többet kell fizetniük: 0,1 százalék helyett 0,15 százalékot, vagyis az érintett kiskereskedelmi cégek különadó-terhelése 50 százalékkal emelkedik.

Biztosítók

A biztosítási pótadót a biztosítási díj alapján kell fizetni a biztosítóknak. Ennek mértéke is sávosan változik. 2022-ben magasabb a díjbevétel nagyságától és a szolgáltatástól függően 2-14 százalékig terjed. 2023-ban ugyanez 1-7 százalék (Bank360.hu).

Gyógyszerforgalmazók

A gyógyszerforgalmazókat a társadalombiztosítási támogatásnak a termelői árral vagy importbeszerzési árral arányos részére a 10 ezer forintot meg nem haladó termelői áras gyógyszerek esetén 20 százalékos, a 10 ezer forintot meghaladó termelői áras gyógyszerek esetén 28 százalékos mértékű befizetési kötelezettség terheli.

További adóemelések, duplázódó cégautó adó

Emelkedik a dohánytermékek, az szeszes italok jövedéki adója, valamint a népegészségügyi adó mértéke is (ez például az energiaitalokat, üdítő italokat, sós snackeket, ízesített söröket érinti).

Emelkedik a cégautó adó összege is a jármű teljesítményétől és környezetvédelmi besorolásától függően, itt lényegében duplázódás történik.

  • 50 kW-s teljesítményig a jelenlegi havi 7.700-16.500 forint helyett júliustól 14.000-30.500 forintot kell fizetni. 
  • 120 kW felett pedig 22.000-44.000 forintról 41.000-81.000 forintra növelték a fizetendő tételt. 
  • A rendelet szerint ezt az emelt összeget az év végéig kell befizetni, és a 2022. július 1-december 31-ig tartó időszakra vonatkozik

Korlátozzák a rezsicsökkentés haszonélvezőnek körét

A kormány felhívta a technológiai és ipari minisztert, hogy – a pénzügyminiszter bevonásával – tegyen javaslatot a visszaélések elkerülése érdekében a rezsicsökkentési szabályok olyan módosítására, amely alapján a villamos energia és a földgáz egyetemes szolgáltatásra kizárólag a lakossági fogyasztó jogosult. Várhatóan így a KKV-k kikerülnek a haszonélvezők köréből, miután a kormány úgy itéli meg, hogy ők képesek kigazdálkodni a megemelt díjakat. A határidő július 1.

A bányajáradék esetében, mint a Portfolio írta, lényeges új kötelezettségeket is előír az érintett cégeknek a kormány. Ilyen például, hogy idén és jövőre is a tavalyi mennyiséget kell kitermelni és ha valaki nem teszi ezt, akkor büntetést kap, legalább a bányajáradékkal megegyező összegűt. A járadék esetében egyébként megvalósul egy változás az adószámítási módszerben és bejön egy fix adóköltség elem a megemelt adómértékek mellé.