2021-től megváltozik a távértékesítés ÁFA szabályozása

2021-től megváltozik a távértékesítés ÁFA szabályozása

Az uniós rendelkezés alapján elfogadott, 2021. július 1-jétől életbe lépő jogszabályváltozás alapvetően a magánszemélyek részére végzett, jellemzően internetes kereskedelem adózási környezetét helyezi új alapokra, részben az ÁFA törvény módosításával, részben pedig a most hatályba lépő uniós rendeletek alkalmazásával.

Ezeknek egy része már 2019-től hatályos, ilyen például az egyablakos rendszer (MOSS) működése, mely most szélesebb körben lesz elérhető. A gyakorlatban pedig azt jelenti, hogy a bevallás alapján maga az adóhatóság továbbítja az adatokat és az áfát azoknak a tagországoknak, amelyeket az összeg megillet. Ezért érdemes átgondolniuk a kereskedőknek, hogy melyik országban regisztrálnak.

Az új rendszer átvétele felkészülést igényel az online kereskedőktől, akik április 1-től regisztrálhatak. Az időpontnak azért van jelentősége, mivel a Magyarországon bejegyzett online kereskedőket is érinti az a január 1-jétől hatályba lépett szabály, amely alapján minden egyes, még a nem adóalanyok/magánszemélyek számára kiállított számlát is regisztrálniuk kell a NAV rendszerében – ha átlépnek a MOSS-ba, erre a továbbiakban nem lesz szükség. Fontos azonban, hogy az egyablakos rendszerbe való bejelentkezést követően minden ügyletre annak a szabályait kell alkalmazni, kötelezően elektronikus ügyintézéssel. Aki nem felel meg az előírásoknak, azokat az adóhatóság törölheti a rendszerből.

Az új szabályok alapján 2021-től széles körben a vevő szerinti ország szabályai szerint kell megfizetni az adót

A határon átnyúló, magánszemélyek részére történő értékesítésnél az áfát a vevő helye szerinti tagállamban, az ott érvényes adókulccsal kell megfizetni. Eddig ez csak egy bizonyos összeghatár (például évi 100 ezer eurós forgalom) felett volt kötelező, a jövőben ez a határ mindösszes 10 ezer euróra (3,6 millió forintra) csökken majd.

Szigorodik az online piacterekre vonatkozó szabályozás is

A távkereskedelemben az elektronikus felületeket (ilyenek a kereskedési platformok vagy a piacterek) üzemeltető vállalkozásokat a jövőben az ÁFA szempontjából a rajtuk keresztül értékesített áruk szállítójának kell tekinteni, ennek megfelelően nekik kell beszedniük és megfizetniük az áfát ezen tranzakciók után. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem az Amazonon, az eBay-en, az Etsyn vagy éppen az eMagon regisztrált kereskedő felel majd az adófizetésért, hanem maguk az említett platformok.